In 2015 bestond kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae 175 jaar. Om dit te vieren, is aan kunstenaar en Arti-lid Barbara Broekman gevraagd een tapijt te ontwerpen waarmee nu de monumentale trap in het trappenhuis van Arti is bekleed.

Ontwerp
De basis voor een textielweefsel wordt gevormd door de bindingsleer. Dit is de blauwdruk, het grid dat het patroon vormt dat vervolgens handmatig of machinaal kan worden uitgevoerd. Als basis voor het tapijt in Arti is gekozen voor een grid van licht donker contrasten. De zelfstandige beeldelementen bestaan uit details uit kunstwerken uit het heden en verleden van Arti-kunstenaars. Broekman selecteerde 288 kunstwerken van evenzoveel kunstenaarsleden van Arti: 144 lichte werken van levende kunstenaars en 144 donkere kunstwerken van kunstenaars uit het verleden. Door de licht-donker contrasten ontstaat het patroon. De keuze voor de werken is gebaseerd op hun aandeel in de totale compositie en op herkenning van een aantal bekende kunstenaars. Elk beeldelement heeft dezelfde afmetingen. De gelijkwaardige behandeling van de kunstwerken binnen een overkoepelend patroon refereert aan de democratische structuur van de vereniging.

Interieurschema
In het samenvoegen van diverse kunstwerken in verschillende stijlen zag Broekman raakvlakken met de werkwijze van de architect A.C. Bleys. Samen met H.P. Berlage was hij verantwoordelijk was voor het huidige interieur dat uit 1893/94 stamt. In zijn eclectische architectuur zijn verschillende stijlkenmerken uit verschillende periodes tot een geheel gesmeed. Zo zijn de vierkante beeldelementen met het diagonale lijnenspel in het ontwerp van Broekman gebaseerd op het door Berlage ontworpen cassettenplafond.

Over Barbara Broekman
Barbara Broekman (Amsterdam, 1955) is in Amsterdam geboren en getogen. Ze studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie (Autonome Textiel) en volgde daarna het MFA programma aan de California College of the Arts in Berkeley. Broekman ontwikkelt monumentale composities gebaseerd op textiele patronen en technieken. Werk van Broekman is opgenomen in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Textielmuseum en het Cooper Hewitt Design Museum in New York. Recentelijk vervaardigde Broekman een installatie voor het Paleis van Justitie in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Vanaf  december 2015 is een duurzame versie van het werk ‘Mijn Stad: Een feest van verscheidenheid’  in de vorm van een 40 meter lange loper opgenomen in de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum.

 

fotografie Gert Jan van Rooij